Hillary and Chris Johnsonare expecting their third child! (1)

Nowy smak tortilli – przepis!

Tortilla w tortownicy? Możliwe! Smaczny i ZDROWY przepis na obiad na 4 osoby.

Weź paczkę tortilli (4 szt), pierś z kurczaka puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli, sos pomidorowy w słoiku, sos meksykański, przyprawy dowolnie (sól i pieprz koniecznie).

  1. Pierś z kurczaka zamarynuj od kilku do 30 min w łyżce oliwy z oliwek, przyprawie do kurczaka, ziołach prowansalskich, pieprzu cayenne i soli.
  2. Ugotuj tak przygotowaną pierś na parze i po ugotowaniu podziel na jak najmniejsze, postrzępione kawałki (może być widelcem).
  3. Tortownicę przesmaruj margaryną do pieczenia bądź spryskaj olejem.
  4. Ułóż pierwszy placek tortilli na blasze.
  5. Kurczaka wrzuć na patelnię, zalej sosem pomidorowym i meksykańskim. Dopraw do smaku. Dodaj kukurydzę oraz fasolę. Od czasu do czasu przemieszaj.
  6. Po ok. 5 – 10 min zdejmij patelnię z ognia i powstały farsz nałóż na tortillę w tortownicy. Posyp farsz startym serem.
  7. Rób warstwy z przygotowanych składników – tortilla>farsz>ser>tortilla. 4 placki tortilli powinny starczyć. Na górze „tortu” zostaw czyste ciasto tortilli.
  8. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. I piecz przez ok. 10-15 min.

Tak przygotowany obiad (lub kolacja) jest bardzo syta. Starczy na 4 osoby, chyba że macie większy apetyt – wtedy polecam jedną porcję dla 2 osób. Tortownica, którą użyłam była w rozmiarze tradycyjnej tortilli.

Dobór składników tak naprawdę jest dowolny – smak wybieracie sami. Czy dodasz chili, czy pomidory, cebulę lub wołowinę zawsze będzie smakować. Pobaw się w odkrywcę i poszukaj tego czegoś – smak musi Cię zadowolić!