FRESH

Sensowne pomarańcze

Co i jak?

Czemu pomarańcze? Ponieważ egoistycznie uwielbiam te owoce. Jak podaje wikipedia nie tylko ja jestem w nich zakochana  – „W 1987 roku drzewa pomarańczy okazały się najczęściej uprawianymi drzewami owocowymi na świecie.” Pomarańczowy kolor, sok spływający po palcach i czasami gorzki akcent pod skórą to jest to. Pomarańcze muszą być słodkie, nie mieć pestek i być soczyste. Wtedy nie pozostaje nic jak tylko jeść. Jeśli trafią się z pestkami, bądź nie będą tak słodkie można zrobić z nich sok. Zawierają mnóstwo wody co tylko przemawia na ich korzyść – kaloryczność spada w dół 😉 Dlaczego warto jeść pomarańcze? Już piszę:

  • zawierają beta-karoten, witaminę C oraz wodę (o której już wspomniałam tutaj). Witamina C jest tzw. antyoksydantem unieszkodliwiającym „agresywne cząstki tlenu” powstające podczas palenia papierosów, stresu, picia alkoholu i małej ilości snu – co to szczegółowo znaczy nie wiem, ale wiem, że gdy w mojej diecie pomarańczy jest dużo to czuję się lepiej (a jestem narażona na długotrwały stres, mało śpię i lubię „czasem” wypić sobie „kieliszek lub dwa” wina i innych. UWAGA! Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na WITAMINĘ C! (w 100 g pomarańczy jest 50 mg, a zapotrzebowanie człowieka wynosi 75 mg tej witaminy, więc jak – zdrowo?).
  • zawierają także witaminy z grupy B i potas, jest to o tyle ważne, że wiataminy B są korzystne dla skóry i nerwów, a od potasu zależy, m.in. prawidłowy przepływ krwi i rytm serca.
  • w białych błonkach w środku pomarańczy są flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C, a ta naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż syntetyczna,
  • pomarańcze mają właściwości odchudzające, średnia pomarańcza dostarcza ok. 70 kcal. Pomarańcze są także bogate w błonnik, który na długo daje uczucie sytości. Poza tym mają niski indeks glikemiczny (IG = 42), dzięki czemu nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi, tym samym nie stymulując szybkiego wzrostu insuliny we krwi.
  • plus związki przeciwnowotworowe i przecwibakteryjne no i w ogóle są super.

Wartości odżywcze

Pomarańcze – wartości odżywcze (w 100 g). Ile kalorii mają pomarańcze?

Wartość kaloryczna – 47 kcal. Średniej wielkości pomarańcza (150 g) to zatem ok. 70 kcal.
Białko – 0.94 g
Tłuszcze – 0.12 g
Węglowodany – 11.75 g (w tym cukry proste 9.35 g)
Błonnik – 2.4 g

Minerały

Fosfor – 14 mg
Potas – 181 mg
Sód – 0 mg
Wapń – 40 mg
Żelazo – 0.10  mg
Magnez – 10 mg
Cynk – 0.07 mg

Witaminy

Witamina B1 – 0.087 mg
Witamina B2 – 0.040 mg
Niacyna – 0.282 mg
Witamina B6 – 0.060 mg
Kwas foliowy – 30 µg
Witamina E – 0,15 mg
Witamina C – 53.2 mg
Witamina A – 225 IU

100 g soku pomarańczowego zawiera 45 kcal – szklanka soku (250 ml) to ok. 112 kcal. (Uwaga! Pomarańcze mogą być szkodliwe – sok pity w zbyt dużych ilościach może prowadzić do nadmiaru potasu we krwi > hiperkaliemia)

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej to 309 kcal.

 

Z czym się je?

A raczej jak się je – soki, sałatki, surówki, ciasta, dodatki do mięs, do słodyczy, do krewetek, smoothie, nalewki, dżemy itd. itd. Nawet skórka jest wykorzystywana – kandyzowana lub świeżo starta.

Mój przepis z pomarańczy niedługo się pojawi i będzie to coś niespotykanego. Znajdzecie go TU  w stosownym czasie.

Smacznego życia!

Źródła

  • ndb.nal.usda.gov
  • kwestiasmaku.com
  • poradnikzdrowie.pl
  • naturopatia-sanatum.blogspot.com