Warzywo o wielu twarzach
Na początek trochę faktów z różnych stron zaczęrpnietych:
Papryką chili (w wielu krajach znaną po prostu jako chilli) określa się szeroką grupę jadalnych owoców (jagód) z rodzaju Capsicum, z rodziny psiankowatych (łac. Solanaceae). Rodzaj ten dzieli się na około 25 gatunków, w tym 5 uprawianych, z których jedne nie są w ogóle ostre (np. nasza słodka papryka, gatunek Capsicum anuum) aż do takich, od których lepiej trzymać się z daleka i które w skali Scoville’a (w ksrócie SHU – o tej skali poniżej) znajdują się na samej górze (np. gatunek Capsicum Chinense z habanero, którego ostrość to 100.000 do 300.000 SHU ale także z najostrzejszą papryką chili na świecie czyli Trinidad Moruga Scorpion z niewyobrażalną liczbą 2.000.000 SHU!). W Polsce jednak określenie chili odnosi się do ostrzejszych papryk, np. z gatunku Capsicum Chinese lub Capsicum Frutescens.
Ostre wartości odżywcze!
Co zawiera i w czym pomaga, ważne informacje dla osób liczących kalorie i macro:
W 100 g tego południowoamerykańskiego warzywa znajdziemy:
- 240 proc. dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na witaminę C (która znajduje się również w pomarańczach),
- 39 proc. zapotrzebowania na witaminę B6 oraz 32 proc. na witaminę A
- swój ostry charakter zawdzięcza kapsaicynie, która według licznych badań ma działanie antybakteryjne, antynowotworowe, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe
- w papryczce znajdziemy też potas, mangan, magnez i żelazo.
- KALORIE – W 100 g świeżej papryczki chili jest 40 kalorii.
Ostra pomoc
- wspomaga odchudzanie
- chroni serce
- pomaga w walce z rakiem
- zapobiega bólom głowy i migrenom
- nie dopuści do powstania chorób układu pokarmowego
Kuchenne zastosowanie
Jeśli nie lubisz potraw, które są ostre to raczej stosuj chili w mniejszych ilościach. Ja stosuję paprykę chili głównie jako przyprawę, ponieważ nie przepadam za warzywem w całości. Wykorzystuję ją do sosoów, mięs, marynat i różnych gulaszy lub leczo. Równie dobrze można dodać posiekaną papryczkę chili do tej TORTILLI, oczywiście pod warunkiem, że lubi się na ostro 😉
Źródła:
- slodkokwasny.com
- portal.abczdrowie.pl
- zajadam.pl