Tort schoco bons!
Przyszedł czas na pierwszy przepis w czekoladzie. Brak skromności, rozpływa się w ustach – słodkie marzenie. Kalorii ma dużo i to bardzo, ale raz do roku w urodziny chyba można sobie pozwolić na mały grzech? Sam oceń czy to ciasto jest warte grzechu!
Jak je zrobić? TO PROSTE!
Przygotuj: tortownicę (moja miała ok. 24 cm średnicy – użyłam ją również tutaj), flolia aluminiowa, garnek, przyda się mikser (ewentualnie blender) i wszelkiego rodzaju miski, miseczki, łyżki i co tylko jeszcze zechcesz.
Składniki:
- 200-300 g herbatników (polecam 300), mogą być ciastka różnego rodzaju, grunt żeby były „chrupkie”
- 100 g masła
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 400 g masy kajmakowej bądź krówkowej
- 200 g kremu czekoladowego (użyłam nutelli, ale wybór dowolny)
- 250 g schocko bons (jedna – dwie paczka powinna starczyć)
- 500 ml śmietanki kremówki (świetna była znaleziona przeze mnie śmietana 42 albo 48 %)
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Jak widać po składnikach nie jest to „lekki” deserek 😉
Rozpuszczamy masło w garnku i odstawiamy do wystudzenia, następnie rozpuszczamy czekoladę mleczną z gorzką w kapieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Nastepnię ciastka bądź herbatniki bardzo drobno kruszymy/mielimy ( w dowolny sposób: blender, recznie bądź blender) – im drobniej tym lepiej. Do tak pokruszonych ciastek dodajemy masło i czekoladę, mieszamy do jednolitej masy a następnie przekładamy na tortownicę, która jest wyłożona folią aluminiową. Spód wkładamy do lodówki. Masę kajmakową mieszamy z kremem czekoladowym i tak powstałą masę przekładamy na spód ciasta. Pokrojone schoco bonsy rozrzucamy na wierzch. I wsadzamy do lodówki.
MIksujemy 500 ml śmietanki. Lekko miksujemy (bardzo krótko!) serek mascarpone z cukrem wanilinowym i dodajemy śmietanę. Mieszamy do połączenia się składników. Dwie łyżeczki rozpuszczamy w wodzie (1/4) szklanki wody i dodajemy do masy. Taką masę kładziemy jako kolejną warstwę.
A co na wierzch ?? Co tylko chcecie! Kakao, cukierki, owoce, żelki, rurki itd. Lub nic
Taki tort włóż do lodówki (musi/może leżeć od 30 min do popsucia 😉 ).
SMACZNEGO!