Tortilla w tortownicy? Możliwe! Smaczny i ZDROWY przepis na obiad na 4 osoby.
Weź paczkę tortilli (4 szt), pierś z kurczaka puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli, sos pomidorowy w słoiku, sos meksykański, przyprawy dowolnie (sól i pieprz koniecznie).
- Pierś z kurczaka zamarynuj od kilku do 30 min w łyżce oliwy z oliwek, przyprawie do kurczaka, ziołach prowansalskich, pieprzu cayenne i soli.
- Ugotuj tak przygotowaną pierś na parze i po ugotowaniu podziel na jak najmniejsze, postrzępione kawałki (może być widelcem).
- Tortownicę przesmaruj margaryną do pieczenia bądź spryskaj olejem.
- Ułóż pierwszy placek tortilli na blasze.
- Kurczaka wrzuć na patelnię, zalej sosem pomidorowym i meksykańskim. Dopraw do smaku. Dodaj kukurydzę oraz fasolę. Od czasu do czasu przemieszaj.
- Po ok. 5 – 10 min zdejmij patelnię z ognia i powstały farsz nałóż na tortillę w tortownicy. Posyp farsz startym serem.
- Rób warstwy z przygotowanych składników – tortilla>farsz>ser>tortilla. 4 placki tortilli powinny starczyć. Na górze „tortu” zostaw czyste ciasto tortilli.
- Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. I piecz przez ok. 10-15 min.
Tak przygotowany obiad (lub kolacja) jest bardzo syta. Starczy na 4 osoby, chyba że macie większy apetyt – wtedy polecam jedną porcję dla 2 osób. Tortownica, którą użyłam była w rozmiarze tradycyjnej tortilli.
Dobór składników tak naprawdę jest dowolny – smak wybieracie sami. Czy dodasz chili, czy pomidory, cebulę lub wołowinę zawsze będzie smakować. Pobaw się w odkrywcę i poszukaj tego czegoś – smak musi Cię zadowolić!